דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שווצריה הקטנה נחל כלח נחל גלים 

מאת    [ 26/01/2008 ]

מילים במאמר: 1627   [ נצפה 15651 פעמים ]

דרכים רבות לטייל
הנחלים כלח וגלים יורידם מהכרמל לעבור חופו של הים התיכון. למטיילים בהם מספר אפשרויות טיול.

האפשרות המרכזית - משכה כ 6 שעות, היא אינה מעגלית (נדרש רכב נוסף בנקודת הסיום) אך יתרונה הוא שהמסלול כולו בירידה והיא עוברת בחורש היפה, בעין קדם ובמערכת אורנית. מסלול זה מתחיל בנקודה 1 ומסתיים בנקודה 9 (לא כולל ביקור במערה) או 8 כולל ביקור במערה. חלק מן הירידה אינו פשוט והוא מתאים רק למשפחות עם יכולת הליכה טובה.

מסלול חלקי מספר 1 - כולל רק את חלקו העליון של נחל כלח וגלים, הוא קצר יותר (4 שעות מספיקות לעשות אותו) וחלקו בירידה יפה וחלקו בעליה לא קשה. הוא דורש הקפצה רכבים קצרה יותר. מסלול זה מתחיל בנקודה 4 ומסתיים בנקודה 1. המסלול מתאים למשפחות.

מסלול חלקי מספר 2 - הינו מסלול קצר (שעתיים וחצי יכולות להפסיק לעשות אותו), הוא מעגלי לגמרי (רכב אחד מספיק), עובר רק בחלקו התחתון של נחל גלים, אך מבקר במערכת אורנית ועין קדם בו ניתן לשכשך. מסלול מזה מתאים יותר למשפחות עם ילדים קטנים. המסלול מתחיל ומסתיים בנקודה 8.

עבור המסלול המלא, ומסלול חלקי מספר 2, לא לשכוח להביא בגד ים מאחר וניתן ומומלץ להיכנס ולנקבות של עין קדם.

איך מגיעים
המפה לקוחה מתוך "מפת טיולים וסימון שבילים מס' 4 - הכרמל, בהוצאת הוועדה לשבילי ישראל/החברה להגנת הטבע", לחצו עליה להגדלתה. להלן דרכי ההגה לכל אחת מנקודות ההתחלה / סיום. השתמשו במידע זה בהתאם למסלול שבחרתם (ראשי / חלקי 1 / חלקי 2 ).

נקודה 1 (צומת דמון)- (תחילת מסלול ראשי, סוף מסלול חלקי 1) - נוסעים על כביש 721 העולה מצומת אורן (כביש 4, מערבית לכרמל) עד לצומת דמון. מעט לפני הצומת ישנם מספר מקומות בהם ניתן לחנות את הרכב. המסלול היורד לנחל כלח מסומן בצבע כחול ומתחיל בצידו הצפוני של הכביש.

נקודה 4 - (תחילת מסלול חלקי 1) . לאחר העלייה מצומת בין אורן בכביש 721, פונים שמאלה (צפונה) בצומת דמון. מעט לפני האוניברסיטה (המגדל הגבוהה ביותר בכרמל), ישנה צומת קטנה בה יש שלט ימינה לחורשת הארבעים ושמאלה לחי בר. פונים שמאלה וחונים בחניון. הקרוב ביותר למחסום (הנטוש) דרכו עברתם. כמה מטרים מצפון למחסום, מתחיל הסימון הירוק היורד לנחל גלים.

נקודה 8 - (תחילת וסיום מסלול חלקי 2, סוף אפשרי למסלול ראשי) - נקודה זו נמצאת בטירת הכרמל (הכניסה לטירת הכרמל מכביש 4, מעט צפונית לצומת בית אורן). בתוך טירת הכרמל יש לנסוע כמה שיותר מזרחה, ובסמוך להיכל הספורט של הפיס, רחוב עזרא לניאדו, נמצאת חניה בצד הכביש ממנה עולה סימון שבילים אדום.

נקודה 9 - (סוף אפשרי למסלול ראשי) ?נקודה זו נמצאת גם היא בטירת הכרמל ברחבת כורכר גדולה שנמצאת ברחוב הפלמ"ח. בנקודה זו מסתיים סימון השבילים הכחול.

התיאור להלן הוא של המסלול הראשי, בהמשך ישנו הסבר על המסלול החלקיים.

המסלול הראשי
תחילת המסלול כאמור הינה בצומת דמון. מהצומת, לכיוון צפון מערב יוצא שביל הטיול מסומן בסימון שבילים בצבע כחול. תחילתו של המסלול בנחל כלח. שלט המסמל את תחילת המסלול נמצא כל הכביש המגיע לצומת דמון. אם לא תמצאו אותו, כמאה וחמישים מטרים לפני צומת דמון, יוצאת מהכביש דרך עפר עליה יש ללכת עד שתזהו את הסימון הכחול. המשך הסימון בנחל ברור. תוך כמה דקות הליכה, נכנס אל חורש ים תיכוני המאופיין בהרבה עצי אלון ואלה ארץ ישראלית וכן עצי קטלב אדומי הגזע עצי ער-אציל ועצי כליל החורש האדומים בפריחתם המרהיבה. ההליכה במורד הנחל מרהיבה ונקל להבין מדוע זכה הנחל בכינוי הגיא הנעלם או שוויצריה הקטנה. חורש זה וודאי יזכיר לכולנו יער מהאגדות. אין ספק שנחל זה הינו נחל עם אווירה מיוחדת, במיוחד בבוקר. תשומת לב כי חלקים קצרים מן הירידה דורשים מעט טכניקה הליכה או פשוט לשבת על טוסיק ולהיעזר בידיים...

לאחר הליכה של כק"מ וחצי במורד הנחל נגיע למפגש עם סימון השבילים האדום [2]. השביל האדום המגע מכיוון קיבוץ בית אורן, חוצה את נחל כלח על גבי גשר / סכר. גשר זה הינו שריד לפעילות הכשרת שטח שנעשה על ידי הברטים בחציה הראשונה של מלחמת העולם השנייה, אז היה חשש שהגרמנים יכבשו את ארץ ישראל, ותוכנית מצדה בכרמל עמדה על הפרק. על פי בתוכנית זו, גם אם הארץ תיכבש, אזור הכרמל יהיה כעין מצדה מודרנית בו יתרכז הישוב היהודי וממנו הוא ילחם בגרמנים. בחודש מאי ינשה פריחה מרהיבה של שושן צחור. אם ממשיכים כ100 מטרים עם השביל האדום שמאלה (דרומה), ניתן לראות בצידי השביל האדום פרחי שושן צחור פורחים במלוא עוזם.

נחל גלים
ממפגש השבילים, נמשיך עם הסימון הכחול עוד כק"מ עד למפגש עם נחל גלים [3]. סימון שבילים ירוק יורד מהאוניברסיטה בנחל גלים עד לנקודת מפגש זו. נחל כלח בו הלכנו עד כה, הוא למעשה יובל של נחל גלים הנשפך מהכרמל עד לים התיכון. בשנות ה-70 גודר חלק מן הנחל ששטחו 6500 דונם והוא משמש לחי בר הכרמל - מפעל שנועד להרבות בעלים חיים שנכחדו מהאזור, או בסכנת הכחדה ולהשיבם בסופו של דבר לטבע. בין בעלי החיים הללו נוכל למצוא את איל הכרמל, עז הבר, כבש הבר, היחמור והנשר. במהלך ההליכה ניפגש עם מיני צמחים רבים. בניהם נמצא את הלוטם השעיר והלוטם המרווני, סירה קוצנית, מספר סחלבים בינם סחלב החרש, סחלב שלוש השניים וסחלב אנטולי. נוכל למצוא גם את הדבורנית השחומה, העיריוני הצהוב ועוד ועוד.

נקודה זו אנו ממשיכים עם השביל הכחול עוד כ 2.5 ק"מ עד למפגש עם נחל נדר [5]. בנקודה זו גם ישנו מפגש שבילים עם סימון שבילים שחור היורד בנחל נדר. אנו נפנה ימינה בסימון השבילים השחור. טיפוס של כ-400 מטרים בסימון השבילים השחור יביא אותנו לאחת הנקודות היפות (והרטובות) במסלול - עין קדם [6].

עין קדם
עין קדם. הוא בעצם מעין שכבה אשר שתי נקבות חצובות בהר מוציאות את שפיעת המים שלו. המעין שופע כל ימות השנה במים מים צלולים וצוננים. בעזרת פנס, וכשבגד ים עליכם, ניתן להיכנס לשתי הנקבות. הימנית, היא הנקבה הפשוט יותר, המים בה מגיעים לרוב לגובה שהוא בין הברך לגובה האגן, ולאחר הליכה של כ 15 מטרים בה, מגיעים לנקודה בה פורצים המים מן הסלע. לנקבה השנייה צריך מבצע קצת יותר גדול - נקבה זו חסומה בקיר בטון המאפשר לשאוב את מי המעיין בצינור גדול. בקיר בטון זה ישנו חלון קטן דרכו ניתן להשתחל לתוך הנקבה השנייה. בניקבה זו, המים עמוקים יותר וכל הגוף נרטב. היא ארוכה יותר ומומלצת מאוד להרפתקנים. אם בחרתם להשתחל בחלון וליהנות ממנו, שימו לב למאובנים הרבים בתקרתה, שריד לים שהיה פה פעם ויצר את סלע הגיר בו מתחתר המעין. נראה כי המנהרה הימנית נחצבה בתקופת הרומים והיא שימשה להגביר את שפיעתו של המעין. למי ששם לב, בסמוך לשביל השחור המוביל אל המעין ניתן לראות שרידי אמת מים אשר הובילה אז את המים לעבר טירת הכרמל.

מערכת אורנית וסיום המסלול הראשי
מהמעיין [6] נחזור בחזרה אל השביל הכחול [5]., ממול על צלע ההר, אפשר לראות את מערת אורנית. בנקודה זו ניתן לבחור אחת משתי אפשרויות לסיום המסלול. הראשונה, בה לא מטפסים למערת אורנית, ממשיכה עם סימון השבילים הכחול, בנחל גלים, עוד כק"מ וחצי עד לנקודה 9, בטירת הכרמל. האפשרות השניה היא לעבור דרך מערת אורנית , דבר הדורש טיפוס קל. תשומת לב כי מאחר והמערה מהווה אתר מקלט חשוב לעטלפי חרקים, הכניסה אליה אסורה בחודשים אוקטובר - מרץ, אז העטלפים ישנים את שנת החורץ.

לאלו שבוחרים כן לבקר במערה, ישנו שביל שאינו מסומן בסימון שבילים העולה מסמוך מאוד למפגש השבילים (שחור כחול), לעבר המערה. העלייה לא ארוכה אך היא די תלולה (בזהירות). מערה אורנית היא מערה קרסטית גדולה ומרשימה. במערה נתגלו שרידי כלי עבודה העשויים מצור ועצמות מימי האדם הקדמון. במערה מספר חללים גדולים וכן מסדרון המוביל לשתי קומות. בתחתונה דרך אולמות ונקודה בה יש לזחול, עובר השביל האדום. עם ממשיכים עם שביל זה, הוא מוביל לנחל ספונים ולמערת ספונים.

אנו נבחר דווקא לרדת עם השביל האדום לעבר נקודת הסיום של המסלול, נקודה 8 אשר נמצאת בסמוך להיכל הפיס בטירת הכרמל.

מסלול חלקי מספר 1
לאחר חניית הרכב בסמוך למחסום בתחילת הכביש המוביל לחי בר, נמצא את סימון השבילים הירוק [4]. סימון זה עובר ב400 המטרים הראשונים שלו באזור שנפגע לפני כשנה וחצי משריפה. ניתן לראות את החורש מתחדש בין גזעי העצים המפוחמים. לאחר הליכה לא ארוכה נכנס לאפיקו של נחל גלים עליון. המסלול עובר בתוך אפיק הנחל, וניתן לראות בבירור את עוצמת המים וההתחתרות שלהם בסלע הקרטון הקשים. לאחר ירידה של כק"מ וחצי נגיע למפגש הנחלים כלח וגלים [3]. כאן נפנה שמאלה במעלה אפיקו של נחל כלח, בסימון השבילים הכחול. העלייה אינה קשה ולאורך 3 ק"מ היא מובילה אותנו לעבר צומת דמון. במחצית הדרך ניפגש עם סימון השבילים האדום [2] על גשר מימי הבריטים (ראו הסבר למעלה). בתום העלייה (שרובה מתונה) נגיע לעבר צומת דמון [1] בו ימתין הרכב.

מסלול חלקי מספר 2
מסלול זה הינו מסלול מעגלי המתחיל ומסתיים בנקודה 8, בסמוך להיכל הפיס של טירת הכרמל. המסלול עולה עם סימון השבילים האדום בטיפוס איטי, לעבר מערת אורנית. לאחר הביקור במערה (פרטים נוספים על המעלה מוזכרים למעלה), נרד לעבר נחל גלים בשביל שאינו מסומן בסימון שבילים. הירידה מתחילה בסמוך למערה, בשביל קטן שמתחיל בסמוך לעמוד ירוק הנטוע בשטח. הינה תלולה ומומלץ להיעזר בידיים מדי פעם בישבן...

בתום הירידה נגיע לאפיק נחל גלים. בנקודה זו ישנו מפגש השבילים כחול - שחור (נקודה 5). אנו נלך עם השביל השחור כ-400 מטרים לעבר עין קדם [6] (פרטים נוספים על המעין הוזכרו למעלה) . לאחר הביקור במעיין, נחזור על עקבותינו. לעבר מפגש השבילים, ונפנה ימינה עם השביל הכחול במורד נחל גלים. השביל הכחול מסתיים גם הוא בטירת הכרמל, אך לא במקום בו חנינו את הרכב. כדי לחזור לרכב, יש ללכת עם השביל הכחול, ולשים לב לנקודה ממנה רואים את היכל הפיס. בנקודה הקרובה ביותר להיכל הפיס, יש "לחתוך" שמאלה ולאחר הליכה של כ100 מטרים, לחבור לשביל האדום המוביל לסוף המסלול..

עוד באזור
בסמוך למקום תחילת הטיול, ישנה אוניברסיטת חיפה שם תוכלו למצוא את - מוזיאון ראובן ועדית הכט - (04-8257773) באוניברסיטת חיפה (המגדל הגבוה על הכרמל), בקומה התחתונה נמצא מוזיאון יוצא מן הכלל בשם מוזיאון הכט. במוזיאון גלריות לאומנות וכן פריטים היסטוריים וארכיאולוגיים רבים. הדובדבן שבקצפת היא ספינת מטען פיניקית שנמצא בחפירות תת ימיות בים התיכון, שומרה מספר שנים בסוג מיוחד של חלב שנספג בעץ הרקוב והפך אותו לקשיח למרות שזה שהה מתחת לפני הים אלפי שנים. לאחר עבודה מאומצת של הארכיאולוגים ניצבת רוב הספינה היום במוזיאון ובתאום ניתן לקבל עליה הדרכה מרתקת. באגף האמנות ציורים אימפרסיוניסטים ואחרים (מונה, פיסרו, מודיליאני, סוטין ועוד). פתוח: א',ג',ד',ה':10:00-16:00 ו': 10:00-13:00 שבת: 10:00-14:00.
יוחאי כורם - טיולי - http://www.tiuli.com



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב